Nakupovanje v tujini

Kupovanje preko spleta v tujini je v porastu, predvsem se tu pojavljajo večje spletne trgovine, ki imajo veliko avtoriteto in je zato kupovanje preko njih varno in enostavno. Ena izmed takšnih je zagotovo Amazon, saj je klasificirana kot največja spletna trgovina na svetu. Amazon ima več trgovin v različnih evropskih državah, kot tudi največjo ameriško spletno različico, kjer se nahajajo vsi možni izdelki v različnih cenovnih razponih. Najbolj popularni evropski različici Amazon UK in Amazon DE imata malo manjši asortima izdelkov, vendar vseeno dovolj, da najdemo izdelek, ki ga iščemo. V večini primerov je nakupovanje preko evropskih Amazon trgovin veliko cenejše kot nakup v slovenskih trgovskih centrih ali spletnih trgovinah. Slaba lastnost Amazona za nas živeče v Sloveniji je predvsem to, da ne pošiljajo vsake vrste blaga po vsem svetu, predvsem to velja za ameriško različico spletne trgovine.

Pred nakupom iz Amazon US morate vsekakor preveriti morebitni strošek poštnine ter tudi različne uvozne dajatve (carina), ki lahko ceno povišajo do te mere, da je ugodneje kupit kar v najbližjem trgovskem centru okoli vas. Strošek poštnine je pri nekaterih izdelkih lahko problematičen tudi na angleški Amazon UK kot tudi v nemški Amazon DE trgovini.

Preden se odločite za nakup preko Amazona vsekakor preverite izdelek najprej na slovenskih spletnih trgovinah kot so Mimovrste.com ali Enaa.com, saj so cene lahko tudi nižje. Sistem, kako ugotoviti, če je izdelek cenejši je sledeči:

 

 1. Odprite si štiri zavihke v vašem brskalniku. Na prvega si odprite Amazon.com, drugega Amazon.co.uk, tretjega Amazon.de ter zadnjega eno od slovenskih spletnih trgovin, ki izdelek prodajajo. V našem primeru bo to visoko tlačni čistilec Makita HW112.
 2. Na slovenskem spletu smo našli izdelek v dveh trgovinah in sicer masinca.si, ki prodaja preko Bolhe, cena pri tej trgovini je 229,00€ ter na ideo.si, kjer takšnen čistilec Makita stane 234,90€.
 3. Preverili smo tudi vse Amazon trgovine (US, UK, DE). Na ameriškem Amazonu izdelka ni bilo mogoče najti. (pic:AmazonUS.jpg).
 4. Na angleškem Amazonu smo izdelek našli, vendar je cena znatno višja 299 funtov. Poleg visoke cene pa izdelka ni mogoče poslati v Slovenijo (pic:AmazonCOUK.jpg).
 5. Na koncu smo preverili še nemški Amazon, kjer smo izdelek našli z precej nižjo ceno 179,50€, in brezplačno dostavo (pic: AmazonDE.jpg).
 6. Odločitev je torej jasna, nakup preko nemškega Amazona nam bo prihranil cca. 50,00€.

 

Dostava in pošiljka!

Amazon vseh izdelkov ne pošilja v vse države, kot smo lahko ugotovili iz zgornjega primera se lahko zgodi tudi to da recimo nemški Amazon pošlje isti izdelek v Slovenijo, na drugi strani pa angleški Amazon izdelka ne pošilja. Pošiljanje v Slovenijo je splošno sicer definirano na sledečih straneh Amazona, toda vseeno je potrebno preveriti vsak izdelek posebej saj za vse ne velja enako:

 

 

Strošek poštnine in čas dobave je zelo različen, največ od različice Amazona in seveda tudi od vrste pošiljke – hitra pošiljka, redna pošiljka ali kakšne posebne težke pošiljke.

 • Ameriški amazon

Iz ameriške različice Amazona večina slovencev nakupuje knjige ter Dvd-je/Cd-je saj stroški pošiljanja majhni, carine ni, davek je 8,5%, evro je več vreden kot ameriški dolar ter izbira je velika. Strošek standardne pošiljke iz ZDA za knjige, cd-je, dvd-je, vhs kasete je $3,99 na pošiljko ter potem še $3,99 za vsak kos posebej, ki je dodan pošiljki. Čas dobave je med 20 in 24 delovnih dni.

 • Angleški amazonNa UK amazonu se uvrščamo v cono držav Europe 3. To pomeni, da za nas velja strošek za pošiljanja knjig in cd-dvd-jev 4,99 funtov na pošiljko in še dodatno 2,99 funtov na vsak dodaten kos. Čas dobave je med 7 in 10 delovnih dni.
 • Nemški amazon

  Pri nemškem amazonu so pravila pošiljanja malenkost drugačna, saj je strošek pri naročilu knjig v Slovenijo 6,00€ ne glede na to, koliko kosov bo v pošiljki. Čas dobave je med 7 in 21 delovnih dni.

 

Zgornji zapisi glede pošiljanja so standardni vendar kot že zapisano je za vsak izdelek lahko drugače. Zato pred nakupom preverite stroške!

Uvoznih dajatev, torej carine in davka za dostavo iz angleškega ter nemškega Amazona ni, ker se nahajamo v Evropski uniji. Nakup iz ameriškega amazona vas bo stal različno, predvsem je odvisno od vrste izdelka saj se davek in carina določita glede na posamezno vrsto blaga. Kakšna je carina za posamezen izdelek lahko preverite na carinskem uradu (http://taric-curs.gov.si/itaric/). Za knjige carine ni. Prav tako je pomembno omeniti da carinskih in davčnih dajatev do vrednosti 22€ ni.

Davek pri nakupu preko ameriškega amazona je različen, izdelki se uvrščajo v tri davčne razrede – 20%, 8,5% ali 0%. Davek za knjige je 8,5%. Davek se obračuna na vrednost izdelka + carinsko dajatev. V primeru, da ste kupili oblačilo vredno 20,00€, 12% je carina za ta izdelek, davek se bo obračunal na seštevek tega to je 22,40€.

 

Amazon.com

+ poceni knjige

+ ni carine na knjige, zelo majhen davek na knjige (8,5%)

– velike uvozne dajatve (carina+davek) za nekatere izdelke

– izdelkov razen knjig in dvd-jev, ki lahko pošljejo v evropo je malo

 

Evropske Amazon online trgovne

+ veliko izdelkov, ki jih pošiljajo v Slovenijo

+ mnogokrat cenejši kot slovenske trgovine

– ne pošiljajo čisto vseh izdelkov

– poštnina je v nekaterih primerih ogromna